Gdyby proces odchudzania był prosty, na świecie nie byłoby osób otyłych. Niestety, obserwujemy trend odwrotny. Z każdym rokiem, naukowcy coraz głośniej alarmują o tym, że ilość osób z nadwagą oraz otyłością rośnie coraz szybciej w krajach o wysokim statusie materialnym. Podsumowanie Widzimy, że liczba zastosowań dobrego spalacza tłuszczu jest [...]
[...] znanym składnikiem tej rośliny jest witamina C. Acerola jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kwasu askorbinowego i zawiera mnóstwo fitoskładników, takich jak karotenoidy, fenole, antocyjany i flawonoidy. Zidentyfikowano: związki cyjanidyny i pelargonidyny. Zawartość antocyjanów w aceroli jest zależna od jej odmiany. Zawartość [...]
Kiepska jakość snu, jego ograniczona objętość lub inne zaburzenia (np. oddychania w trakcie snu) mogą mieć wpływ na powstawanie cukrzycy, a nawet nowotworów. W 2020 r. sklasyfikowano pracę zmianową w grupie 2A czynników rakotwórczych. To znaczy, że dla pracy zmianowej istnieje ograniczony dowód działania rakotwórczego. Podsumowanie Przewlekła [...]
Diuretyki są powszechnie nadużywane przez kobiety i mężczyzn w celu uzyskania ostatecznego szlifu do występu na scenie lub nawet, by pokazać się formie na plaży. Kiedyś były stosowane do „robienia wagi” przez zawodników różnych dyscyplin oraz do maskowania użycia dopingu (metabolity np. SAA w moczu). Referencje, badania, literatura: E. Mutschler [...]
Bóle głowy mogą skutecznie utrudniać życie zarówno osobiste, jak i zawodowe, czy ogólnie społeczne. Przyczyn tego typu bólów może być wiele, co stanowi duże utrudnienie diagnostyczne i terapeutyczne. Wyróżnia się ponad 15 różnych rodzajów bólu głowy, m.in. są to migreny, bóle klasterowe, związane z infekcjami, czy związane z zaburzeniami [...]
Coraz częściej w Internecie spotyka się twierdzenia, które nie są podparte żadnymi faktami. Czasem „rekomendacje” np. dotyczące stosowania witamin, tworzy bujna fantazja różnorakich autorów. Niesamowite właściwości przypisuje się witaminie B12. Kiedyś niektórzy sportowcy stosowali domięśniowe iniekcje, które miały poprawiać wytrzymałość czy [...]
Wszyscy uprawiamy sport w jakimś konkretnym celu. Czasem jest to wspieranie redukcji tkanki tłuszczowej, czasem poprawa wyglądu sylwetki i zdrowia, a czasem po to, aby być lepszym w ulubionej dyscyplinie sportowej. Tłuszcze - dla zdrowia i energii Po zaspokojeniu potrzeb związanych z właściwym poziomem spożycia węglowodanów i ew. korekcją [...]
Wiele się mówi o pozytywnych skutkach diet opartych na produktach roślinnych, ale równie często wspomina się także o potencjalnych zagrożeniach. Każda dieta, która nas w jakiś sposób ogranicza, może prowadzić do niedoborów składników odżywczych a w konsekwencji do problemów zdrowotnych. Oczywiście wszystko się da zorganizować tak, żeby tego [...]
[...] uwagę, drastycznie wzrasta ze względu między innymi na miesięczny cykl rozrodczy. Tabletka antykoncepcyjna a forma sportowa Czy jednak stosowanie metody antykoncepcyjnej, jaką jest pigułka, może mieć jakiś większy wpływ na formę sportsmenki? Po lekturze tego artykułu będziesz wiedziała(-ał), że jak najbardziej - TAK. Konkretniej przyjrzymy się [...]
[...] B12 zakres od 150 do 221 pmol/L (200 —299 mcg/mL) wskazywał na marginalny status witaminy B12 Przy tym warto zauważyć, iż 150 pmol/L to nie jest 200 mikrogramów na militr jak błędnie napisali naukowcy. Jest to ~203 mikrogramy na litr ewentualnie 203.25 pg/mL (pikogramy na mililitr). Można to łatwo sprawdzić, korzystając np. z serwisu [...]
Do tej pory wiedzieliśmy, iż do spadku jakości nasienia mogą prowadzić egzogenne środki o działaniu hormonalnym np. popularne sterydy anaboliczno-androgenne (działają głównie poprzez receptory androgenowe, estrogenowe, progesteronowe). Negatywny wpływ na ustrój mężczyzny przypisuje się też środkom o działaniu estrogennym obecnym w środowisku [...]
[...] dla wielu kobiet niepokojący, a dodać trzeba, że wzrasta także poziom tłuszczu trzewnego, głębokiego tłuszczu brzusznego, który zwiększa ryzyko problemów zdrowotnych, takich jak choroby serca i cukrzyca typu 2. Zatem nie dość, że pogarsza się nasza sylwetka, to jeszcze może na tym ucierpieć zdrowie. Dlaczego przybieranie na wadze w okresie [...]
[...] nawet małe skaleczenie będzie krwawić „bez końca”. O ile w przypadku małych ran nie ma to tak dużego znaczenia, tak w przypadku poważnych uszkodzeń tkanek (zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz ciała) może niekiedy doprowadzić do poważnych powikłań i pogorszenia stanu zdrowia. W skrajnych przypadkach może doprowadzić do zgonu. Ponadto warto zwrócić [...]
[...] w przeciwieństwie np. do chipsów są łagodne dla poziomu cukru we krwi, ponieważ mają niską zawartość węglowodanów i wysoką błonnika. A czy kiedykolwiek się zastanawiałaś/eś, jakie składniki orzechów są dobre dla Twojego serca? Przyjrzyjmy się kluczowym składnikom orzechów. Tłuszcze nienasycone Nie wszystkie tłuszcze są złe. Niektórych z nich [...]
[...] czyli naturalnym słodzikiem, poliolem, który ma niższą wartość energetyczną niż tradycyjny cukier. Dodatkowo nie wpływa tak gwałtownie na wzrost poziomu glukozy we krwi, jak ma to miejsce po spożyciu sacharozy czy syropów glukozowych, które są nieodłącznym elementem zwykłych słodyczy. Aksamitną kremową konsystencję zawdzięczamy głównie [...]
[...] mleka, a było podwyższone przez kilka godzin w grupie sera. Dopiero po 270 minutach stężenie EAA w grupie mleka i sera osiągnęły podobne wartości. Podsumowanie Podobnie jak białko serwatkowe, ser Cheddar potrafi na kilka godzin zapewnić dowóz aminokwasów i wzrost markerów anabolizmu mięśniowego. W odróżnieniu od sera, białka serwatkowe (WPC, [...]
[...] została sprecyzowana przez lekarza i psychoterapeutę Alfreda Adlera w 1907 roku. Przyjęła się w niektórych kręgach psychologicznych, ale eksperci i tak zwykle określają ją jako po prostu niską samoocenę. Objawy kompleksu niższości mogą obejmować: poczucie bezwartościowości uczucie niepokoju lub zmartwienia brak motywacji niska samoocena i brak [...]
[...] strączkowe Rośliny strączkowe to bogactwo wartości odżywczych (m.in. błonnika, magnezu, witamin z grupy B i żelaza) i świetne źródło roślinnego białka. Zarówno suszone, jak i konserwowe strączki mają długi okres przydatności do spożycia, co czyni je najlepszym niepsującym się produktem spożywczym do przechowywania w kuchni. Pewnie mało kto [...]
[...] za większość snu NREM, a etapy 3 i 4 mogą czasami całkowicie zniknąć. Etapy 3 i 4 NREM, tam właśnie występuje tzw. sen wolnofalowy. Etapy 3 i 4 snu są zbiorczo określane jako sen wolnofalowy (SWS), z których większość występuje w pierwszej części nocy. Każdy ma charakterystyczne cechy. Etap 3 trwa tylko kilka minut i stanowi około 3 do 8 [...]
[...] na zastąpienie słodyczy produkowanych masowo i obfitujących w cukry i tłuszcze nasycone i / lub tłuszcze trans jest obecnie wiele. Dotyczy to zarówno gotowych produktów, jak i półproduktów, które dodawać można do deserów, ciast, lodów czy naleśników i innych potraw na słodko. Dobrym przykładem produktu, który jest doskonałym dodatkiem do dań [...]